Fallzahl Standort Koblenz: 0 (Warnstufe Grün) Maßnahmenkonzept

Nicole Maruo-Schröder im Gespräch mit Christoph Ribbat:

"Über das Kellnern, das Essengehen und andere Schrecklichkeiten anhand von Textpassagen aus dem Buch Im Restaurant. Eine Geschichte aus dem Bauch der Moderne"

Gelesen von Annika Woyda.

Christoph Ribbats Buch Im Restaurant - auf der short list für den Leipziger Buchpreis - beleuchtet unterhaltsam die ganz unterschiedlichen Facetten der Restaurantkultur. In origineller Weise kommen nicht nur die unterschiedlichen Akteur*innen zu Wort, wir erleben auch die Geschichte(n) des "Essengehens" von den Pariser Restaurants im 18. Jahrhundert  über Fast-Food-Ketten bis hin zur fusion cuisine und der Molekularen Gastronomie.Lesung Christoph Ribbat Im Restaurant Gespräch Nicole Maruo-Schröder

Der Termin wurde auf Sommer 2021 verschoben, nähere Informationen folgen sobald möglich!

Forum Confluentes, Zentralplatz 1

Eintritt frei - Einlass nur mit Einlasskarte

The Secret Effect of Things. Dining Cultures - An Explorative Exhibition

As part of the BMBF-funded Project "Food and Culture", the exhibition is concerned with the significance of objects that are part of 19th-century middle-class dining culture. Artefacts from the collection Alexandre Poignard, a Belgian collector, are shown together with objects, texts, and images from other times and spaces, exploring the manifold meanings such objects can have in different contexts. Professor Nicole Maruo-Schröder and Maria Mothes from the English Department have worked together with colleagues from the University of Koblenz-Landau, the University of Bonn as well as the Landesmuseum Koblenz on the changing social and cultural significance of dining culture, focusing on 19th- and 20th-century literature and non-fiction.

The exhibition runs from October 22, 2020 to August 19, 2021. Festung Ehrenbreitstein, Landesmuseum Koblenz, Haus des Genusses.

Next KL-Meeting

The next meeting of our Kollegiale Leitung takes place on 17 February 2021.

If students need to file a request concerning missed sessions, they should hand in all relevant paperwork beforehand. Please contact the secretary .

COVID-19 and Stay Abroad: READ THIS!

Farewell

The English Department mourns the loss of Gisela Anheier.

Forschungsprojekt Esskulturen. Objekte. Praktiken. Semantiken

The BMBF-sponsored project continues into its second year with two more lecture series on food, culture, and materiality.

Esskulturen der Moderne (in cooperation with the Ludwig Museum Koblenz)

Esskulturen - Afterwork (in cooperation with the ISSO, Koblenz)